Hvordan kommer du til skyen?

Business image, cloud

Vurderer du å benytte en skytjeneste, eller har din bedrift allerede “flyttet til skyen”?

Hva er egentlig “skyen”?

Skyen er en slags samlebetegnelse på applikasjoner og tjenester som nås via internett, eller andre datanettverk som f.eks IP/VPN nettverk osv.
Tidligere lå gjerne filer og alle programmene du benyttet daglig på din PC eller på bedriftens servere, i samme bygningen du arbeidet i.
Nå flyttes flere og flere av disse filene og applikasjonene, samt backup og andre kritiske tjenester, ut til skytjeneste-leverandører/systemintegratorer.

Ved å flytte hele, eller deler av, bedriftens serverrom ut i skyen får man tilgang til mer stabile tjenester, mer datakraft, sikker lagring, kostnadsbesparelser og mye enklere drift og vedlikehold.

Når bedriften har valgt en leverandør av skytjenester, som passer behovet dere har, er det på tide å tenke på hvordan du kobler deg til skyen, hvilken datakommunikasjonsløsning bør man velge ?

I mange tilfeller er bedriftens internettforbindelse eneste tilkoblingspunkt mot tjenestene i skyen.

Spørsmål man bør stille seg, ved valg av datalinjer, er :

Sikkerhet?
Hvilken båndbredde trenger vi?
Hvilken forsinkelse/latency kan du “leve med” til dine skytjenester?
Hvilken datacomtjeneste bør du bruke til din skyleverandør, (IP-VPN, Lan2Lan eller Internett) ?
Hvilken oppetidsgaranti og serviceavtale (SLA) har vi mot vår datacom leverandør?
Trenger vi en backuplinje ?

Hva som er viktig for din bedrift blir, for en stor grad, styrt av hvilken type skytjeneste du velger.

Sikkerhet er selvsagt kritisk for enhver løsning. Hvordan dette blir løst i forbindelse med skytjenester blir for en stor del styrt av hvilken type datacomforbindelse du velger til din leverandør. Går trafikken din via internett er det behov for andre sikkerhetsløsninger enn hvis den går via private lukkede nettverk som Lan2Lan eller IP/VPN.

Enkelte velger å beholde lokale programmer på PC’en, og overføre større filer mellom skytjenesten og bedriften. En slik løsning krever relativt god båndbredde mellom serveren i skyen og bedriftens nettverk.

Noen velger å “sette ut” alt, og kun overføre skjermbilder mellom skytjenesten og bedriften. En slik løsning krever normalt mindre båndbredde, men løsningen stiller krav til at forsinkelsen (latency) er så lav at brukeropplevelsen ikke bli ødelagt av venting på f.eks. museklikk og skjermoppdateringer.  Hvis ting går “sent” på nettet, kan det være latency som er problemet, ikke båndbredden. (Se artikkel)

Det finnes utallige “mellomløsninger” som kombinerer disse forskjellige innfallsvinklene. Men felles for alle løsningene, er at de er helt avhengige av sikre stabile linjer.

Går dine data den raskeste veien ?

Går trafikken via internett eller via en dedikert linje?

På Internett routes trafikken den, til enhver tid, “beste” veien. Dette kan bety at den routes via Nederland, eller Belgia på vei til serveren i Stockholm hvis det er kø på veien, dette kan føre til lengre forsinkelse og responstid på tasteklikk og skjeroppdateringer

I Norge er forbindelsen til Internett stort sett veldig bra, og mange SMB bedrifter klarer seg fint med en Internettforbindelse til skyen.

Men på en internettlinje kan det være vanskelig å opprettholde båndbredde og forsinkelse/latency mot en skyleverandør, spesielt hvis leverandørene servere ikke er i nærheten geografisk. Dette kan, i gitte tilfeller med mye internettrafikk på forskjellige deler av nettet, føre til lenger responstid og lavere båndbredde mot skytjenestene.

Går trafikken din på dedikerte linjer som f.eks Lan2Lan eller i et eget IP-VPN  vil bredbåndsleverandøren din ha større kontroll over båndbredde og hvilken rute trafikken din tar til skytjenestene dine. på en slik løsning er det også enklere å prioritere trafikken som går på nettet, slik som f.eks video og IP-telefoni.

Trafikken kan også gå gjennom en VPN-tunnel på en vanlig internettlinje. Da vil du få en forbindelse, som minner om vanlig IP-VPN, men du vil ikke ha like god kontroll over båndbredde og latency på veien mellom kontoret og skytjenesten.

En egen dedikert linje som IP-VPN eller Lan2Lan tjeneste vil ofte koste noe mer enn en internettforbindelse, men for bedrifter med behov for stabile tjenester og båndbredde er dette ofte en langt bedre løsning.

Enkelte bredbåndsleverandører, som Xfiber, tilbyr nå også direktelinjer, såkalt Express Route, til bla Microsofts skytjeneste Azure. På denne måten kan du sikre  stabil forbindelse helt frem til Microsofts datasenter.

Trenger du en backuplinje?

En backuplinje er noe man ofte ikke tenker på, før det er for sent.
Hvis bedriften din vurderer å benytte en skytjeneste, bør dere også vurdere en backuplinje.
Selv de mest stabile linjene kan “gå ned”.
Det finnes et utall av backupløsninger, og mange prisklasser.

Enkelte bedrifter klarer seg fint med en rimelig DSL (kobber) forbindelse som backup i de sjeldne tilfellene fiberen er nede. Andre bedrifter har behov for 2 eller flere separate fiberføringer inn til bygget, og videre ut i nettet, fordi de “aldri” kan være “nede”.

Xfiber leverer i dag datacom med svært høy oppetid til bedrifter, og andre bredbåndsleverandører, både nasjonalt og internasjonalt. I tillegg til vårt eget nettverk har vi også tilgang til andre leverandørers nett, og kan i mange tilfeller, sikre flere uavhengige linjeføringer til en adresse, slik at bedriften alltid vil være på nett

Hva med SLA?

Alle snakker om SLA, men hva innebærer dette?

En SLA er en Servic Level Agreement (Serviceavtale) med f.eks.en bredbåndsleverandør som regulerer hvilken kundeservice du har krav på. Når på døgnet, og på hvilke dager kan du ringe support? Serviceavtalen regulerer også hvilken responstid leverandøren din har på feil og hvilken oppetid din leverandør garanterer på datalinja.

De alle fleste Bredbåndsleverandørene har flere forskjellige SLA nivå, og det kan være stor forskjell i pris på disse.

Xfiber har kun et SLA nivå (høyeste nivå) og alle linjer som blir levert fra oss får med vår Xclusive SLA (les mer om denne her)